U bent nu hier:

Ratio, passie en debat: huisarts in spagaat tussen onderneming en voorziening met o.a. Sweder van Wijnbergen en Henk van Gerven

Lees hier de conclusies van de themadag.
Bekijk de foto's van deze bijeenkomst.

Themabijeenkomst 'Huisarts in spagaat tussen voorziening en ondernemerschap' op maandag 16 april, 13.00 uur Hotel Wientjes te Zwolle.

 


 


 

 

Deze Themadag wordt mede mogelijk gemaakt door:

<L CODE="C09">Rabobank</L>

<L CODE="C10">Van Elderen</L>

<L CODE="C11">Dommerholt</L>

 


  

RATIO, PASSIE en DEBAT: Huisarts in spagaat tussen voorziening en ondernemerschap

Huisartsen voelen zich niet serieus genomen door de overheid. Ze deden het blijkbaar niet goed en moeten als ondernemers met elkaar gaan concurreren. Maar tegelijkertijd moeten zij goed samenwerken en de hoogste kwaliteit zorg leveren. Maar is de beste zorg wel in een marktomgeving te leveren? En beste zorg voor wie: de patiënt, de huisarts, de overheid? Welke richting willen we als huisartsen op: meer marktwerking of gaan we voor de huisarts als voorziening?Programma

Start 13.00 uur, onder bezielende leiding van de dagvoorzitters: Victor Deconinck en Han Mulder.

 

Deel 1: Ratio

De feiten over het werken als professional in een voorziening of een ondernemersomgeving.

  • Introductie van het thema door Han Mulder, huisarts en regiovoorzitter van de LHV.
  • Jurist (voormalig Raadsheer/rechter) Wicher Wedzinga houdt een lezing over het werken vanuit een voorzieningsomgeving en hoogleraar/notaris Martin Jan van Mourik (tevens Rvt Anthonie Van Leeuwenhoek Ziekenhuis) vertelt over het werken vanuit een ondernemingsomgeving. Hun vakgebieden hebben vergelijkbare morele dilemma’s met  huisartsen waarover zij verrassend en inspirerend zullen verhalen.
  • Judith van Duren, directielid van de succesvolle tandartsenbrancheorganisatie NMT (en voorheen werkzaam bij de NZa en OHRA), gaat in op effectieve belangenbehartiging en de verschillen tussen vakbond en brancheorganisatie.
  • Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij een bancaire instelling (voorheen Rvt NHG) komt met een “reality check”:  hoe ondernemend  is de huisarts feitelijk anno 2012. Ook schetst hij een toekomstscenario.

 

Deel 2: Passie

Wat is de gewenste richting waarin de huisartszorg zich moet ontwikkelen?

  • Econoom/hoogleraar Sweder van Wijnbergen pleit voor het functioneren van de huisarts als voorziening binnen de marktomgeving. Een interessante visie voor iemand die als secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken aan de wieg van de mededingingswetgeving stond.
  • Tweede Kamerlid en woordvoerder zorg Henk van Gerven (SP), houdt een pleidooi voor de ontwikkeling van de huisarts naar een zorgvoorziening.
  • Zijn collega Kamerlid  Anne Mulder, woordvoerder zorg voor de (VVD) licht tot slot van dit onderdeel de visie van de huidige coalitie/regering toe.

Deel 3 Debat

Welke conclusies trekken we?

In het slotdebat komen de meningen van sprekers en zaal tezamen onder leiding van debatleider Victor Deconinck (Nova, TweeVandaag). Hij zal op constructieve wijze het maximale uit de zaal en de sprekers halen, zonder te stranden in platitudes of polarisatie. Hierover kan vervolgens worden nagesproken tijdens het afsluitend buffet.

Rond 19:45 trekken de leden van de LHV-Huisartsenkring Zwolle/Flevoland zich terug voor de  Algemene Ledenvergadering om onder leiding van discussieleider Theo Bollerman tot een beleidsvisie te komen waarmee het Kringbestuur aan de slag kan.


Tot de 16e! Han Mulder, Organisator en Voorzitter Kring Zwolle/Flevoland

Praktische informatie

Datum en tijd: Maandag 16 april 2012, 13.00 uur – 19.15, Grand Bilderberg Hotel Wientjes te Zwolle

Doelgroep: Huisartsen uit de regio Zwolle/Flevoland en overige belangstellenden

Doel: Bewustwording van de huidige situatie en ontwikkelen van een gemeenschappelijk gedragen visie.

Methode: Lezingen, discussie en debat. Geaccrediteerde nascholing (5 punten)

Kosten: €50, inclusief verzorging van de interne mens.

Direct opgeven: Vul het aanmeldformulier in.

Let op: beperkt aantal plaatsen. 

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd