U bent nu hier:

Gedetineerden/Dienst Justitiële Inrichtingen

De zorg in justitiële inrichtingen is specifiek vanwege het gedwongen verblijf van gedetineerden en de specifieke problematiek, zoals verslaving en psychiatrie.

Bijscholing

Huisartsen werkzaam in een justitiële inrichting worden geacht zich bij te scholen als justitieel geneeskundige. De opleiding is in samenwerking met DJI, LHV, LPG en het Juliuscentrum van het UMCU ontwikkeld. De opleiding is geaccrediteerd voor 60 punten en kan door alle huisartsen die bij DJI werkzaam zijn gratis worden gevolgd.

Competentieprofiel

Het competentieprofiel Justitieeel geneeskundige bevat een beschrijving van de competenties die een huisarts nodig heeft om adequaat te kunnen functioneren binnen een justitiele inrichting. Dit profiel is in november 2007 formeel door het LHV-bestuur vastgesteld en gemaakt in opdracht van DJI.

Artikelen over dit onderwerp

  • Half november heeft u van de LHV een brief ontvangen over de nieuwe contributieregeling. De vragen die hierover binnenkwamen hebben we verzameld en beantwoord in een overzicht veelgestelde vragen en antwoorden.
  • Huisartsenzorg aan gedetineerden is bijzonder. De arts krijgt te maken met mensen die ernstige psychische problemen hebben. Vaak ook zijn ze verslaafd, soms zwakbegaafd. En de helft van de gedetineerden is niet-Nederlander. Het is een vak apart. Daarom leert LHV-beleidsmedewerker Jos Schoenmakers huisartsen hoe ze met de specifieke problemen kunnen omgaan.
  • Voor inschrijving in het nieuwe CHBB register Justitiële Huisartsenzorg, moet u de door LHV en LPG erkende basisopleiding tot justitieel geneeskundig huisarts succesvol hebben afgerond. De opleidingscapaciteit is echter beperkt, daarom is er nu een overgangsregeling vastgesteld.
  • De Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) heeft een Meldpunt Vreemdelingendetentie voor klachten over de detentieomstandigheden van vreemdelingen.
  • Huisartsen over de verschillende kanten van hun werk. Dit keer huisarts Joep van Buuren, die werkzaam is in een gevangenis en een jongereninrichting. De diagnostiek verschilt in een gevangenis nogal van een gewone praktijk. Is de patiënt door een van de bewakers naar de huisarts gestuurd of komt hij zelf met een klacht? Heeft hij een alibi nodig, is het een schreeuw om aandacht of is er echt iets aan de hand? “Wij zien veel schotwonden en ‘oude’ gebroken ledematen. En veel mensen met wat ik altijd noem ‘achterstallig onderhoud’.”

Downloads

Studiegids Justitieel geneeskundige (pdf)
Competentieprofiel Justitieel Geneeskundige (pdf)
Rapport Arts en Vreemdeling (pdf)
Brief implicaties voor huisartsen (pdf)

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd