U bent nu hier:

Hoogleraar: "Eigen huisartsbijdrage slecht idee"

In een ingezonden brief in het Financieel Dagblad van 14 mei betoogt de hoogleraar zorgeconomie aan de universiteit van Tilburg Marcel Canoy dat een eigen bijdrage voor de huisartsenzorg een slecht idee is. Daarmee gaat Canoy in tegen de mening van onder andere Wim Groot die in eerdere ingezonden brieven voor invoering pleitte.

Voor de samenleving

Volgens Canoy heeft invoeren van een eigen betaling voor de huisarts geen effect op de zorgkosten. "Hogere kosten voor medicijnen en onnodige diagnostische tests maken het effect ongeveer weer ongedaan." Die hogere kosten ontstaan doordat de patiënt zich als eisende consument gaat opstellen omdat hij/zij een eigen bijdrage moet betalen.

Canoy is duidelijk in zijn conclusie: "We hebben wel iets beters te doen in de zorg dan te schaven aan de marges van de huisartsenmarkt. Je haalt een hoop overhoop met onduidelijke en in ieder geval niet bewezen effecten, die mogelijk zelfs ongunstig kunnen uitpakken."

Het complete artikel is te lezen op de site van het Fd>

Ook voor en tegen in De Dokter

In De Dokter nummer 15 die voeren economen Sweder van Wijnbergen en Flip de Kam een discussie over het wel of niet invoeren van een eigen bijdrage.

 Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd