U bent nu hier:

Handboek Bouw Huisartsenpraktijk vernieuwd

Het gebouw waarin een huisartsenpraktijk is gevestigd, moet een maatpak zijn: goed passend, geschikt voor de langere termijn en bovendien betaalbaar. Tijdens (ver)bouw krijgt de huisarts veel keuzes voorgelegd op bouwkundig, financieel, organisatorisch en juridisch vlak. Het geheel nieuwe Handboek Bouw Huisartsenpraktijk van de bouwadviesgroep van de LHV biedt de huisarts handvatten om die keuzes weloverwogen te maken.

Huisartsbeurs 2012

Anda Broek, coördinator van de bouwadviesgroep is auteur van het Handboek, dat op de Huisartsbeurs wordt gepresenteerd.

Anda Broek Anda Broek

"In het boek komen alle aspecten van nieuwbouw en verbouw aan de orde", licht Broek toe. "Belangrijk onderdeel is de functionele indeling van een praktijk. In het boek worden grote en kleine praktijken tot in detail behandeld. Dus van solo- en groepspraktijk tot apotheekhoudende huisartsenpraktijk en huisartsenpost (HAP), ze komen allemaal aan bod inclusief de eisen die aan een specifieke praktijk worden gesteld. Zo is bijvoorbeeld bij de HAP aandacht voor de extra veiligheidseisen. Een tweede zeer belangrijk punt zijn de kosten. Van alle voorbeeldpraktijken zijn de investeringskosten berekend ."

Uitstraling

Naast de functionele eisen komen ook de uitgangspunten voor het ontwerp aan bod. "Zaken als verlichting en kleurgebruik zijn belangrijk voor de uitstraling en sfeer van een praktijk", vertelt Broek. "Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je een goed beeld van wat bijvoorbeeld kleur kan doen."

Voor de hele bouwketen

"De huisarts kan met dit boek en de adviezen die we als bouwadviesgroep-LHV bieden veel beter beslagen ten ijs komen", besluit Broek. "Maar ook architecten en projectontwikkelaars zijn geholpen met het Handboek. Eigenlijk is het een must voor iedere partij die betrokken is bij de bouw of verbouw van een huisartsenpraktijk."

Bouwadviesgroep: advies op maat

Het boek is een uitgave van de bouwadviesgroep LHV. De LHV geeft zowel bij nieuwbouw als bij verbouw van praktijkruimten en eerstelijnscentra deskundig en onafhankelijk advies op maat.
Broek: "Men kan bij ons terecht voor veel vragen, bijvoorbeeld over de functionele indeling, geluidsisolatie of privacy van een praktijk maar ook voor het kostenplaatje."

Beursaanbieding

Tijdens de Huisartsbeurs geldt een speciale beursprijs van € 30 voor LHV-leden. Na 24 maart kost het handboek € 60. Niet-leden betalen € 120.

Meer weten over de bouwadviesgroep?

Meer informatie over de bouwadviesgroep-LHV vindt u op de LHV-site.Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd