U bent nu hier:

De Dokter: zorgverzekeraars wordt spiegel voorgehouden

De kwaliteit van de zorg verhogen door slim in te kopen. Dat is sinds 2006 met de invoering van de Zorgverzekeringswet de wettelijke plicht van zorgverzekeraars. Een mooi streven, maar werkt het ook? In deel II van een tweeluik in De Dokter krijgen verzekeraars een spiegel voorgehouden over hun rol in de kwaliteit van de huisartsenzorg.

Het stond in het vorige nummer van De Dokter: zorgverzekeraars willen zorgaanbieders prikkelen om meer kwaliteit te leveren, en hen daarvoor ook belonen. De verzekeraars buitelden over elkaar heen om te vertellen hoe belangrijk zij het vinden dat zorgaanbieders hun kwaliteit verbeteren, en dat ze dat ook actief willen stimuleren. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.

Onbegrijpelijk

Een huisarts in Utrecht kreeg nul op het rekest toen hij bij zijn preferente zorgverzekeraar Achmea aanklopte met zijn idee om de kwaliteit in zijn praktijk te verhogen door onder meer een nieuwe telefooncentrale, een verruiming van de openingstijden en het instellen van een avondspreekuur.
Mooi idee, helemaal in lijn met het gewenste kwaliteitsbeleid.

Maar tegen zijn verwachting in hield de zorgverzekeraar de hand op de knip. Onbegrijpelijk, vindt hij. "Die organisatie heeft voor dit soort dingen een speciale module PlusPraktijk in het leven geroepen. Nu blijkt dat ik daar niet voor in aanmerking kom, omdat Achmea de eis stelt dat minstens 50 procent van mijn patiënten bij hen ingeschreven moet staan. Dat is volkomen onhaalbaar. Mijn patiënten zijn verdeeld over heel veel verschillende zorgverzekeraars. Slechts een derde van hen zit bij deze zorgverzekeraar. Dat betekent dat ik dus nooit voor de module PlusPraktijk, of voor welke andere module dan ook, in aanmerking kan komen."

Lees het hele artikel over het kwaliteitsbeleid van zorgverzekeraars in het maartnummer van De Dokter. Deze week valt het magazine bij alle leden en stakeholders van de LHV op de mat.

Editie 13 van De Dokter in vogelvlucht:

- Hoe bezuinigen we slim in de zorg?
- Het NZa-kostenonderzoek
- Ralph Pans (VNGemeenten) over de Wmo
- Huisartsenzorg in Denemarken
- Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks)Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd