U bent nu hier:

Hallo, bent u daar?

Onderstaande column verscheen in De Dokter, editie december 2010

Bent u als huisarts bereikbaar? En hoe bereikbaar bent u dan wel? De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt opnieuw de bereikbaarheid van huisartsenpraktijken. Het eerste onderzoek bracht in 2008 aan het licht dat het vooral schortte aan de bereikbaarheid via de spoedlijn. Omdat de patiënt recht heeft op goed bereikbare zorg, had de LHV zelf al eerder dat jaar eisen gesteld aan die bereikbaarheid.

Maar dan moet je als beroepsorganisatie er ook voor zorgen dat je leden aan die eisen kunnen voldoen. Dat hebben we als LHV dan ook gedaan. Er kwam een toolkit om snel en makkelijk de bereikbaarheid van de praktijk in kaart te brengen en eventueel te verbeteren. En voor wie nog dieper in de materie wilde duiken, ontwikkelde de LHV een eigen cursus.

Ongeacht de uitkomsten van het Inspectie-onderzoek zal de LHV zich hard blijven maken voor verbetering van bereikbaarheid van de huisarts. Maar eerder al heb ik de minister gezegd dat met de huidige middelen de rek er wel bijna uit is. Een praktijk die 52 uur per week open is, heeft niet genoeg aan één praktijkassistente met een 38-urige werkweek. Meer zit er met de huidige middelen namelijk niet in. Dan los je het probleem van de bereikbaarheid niet op met een extra
telefoon.

De komende dagen zal een groot deel van de Nederlandse huisartsen echter voor kortere of langere tijd niet beschikbaar zijn. De periode rond Kerst en Oud- en Nieuwjaar betekent voor velen een moment van tijdelijke rust en bezinning. Moet u in deze periode toch ‘aan de bak’, pakt u die rust dan vooral op een ander moment. U heeft het allen meer dan verdiend. Ik wens u in ieder geval een heel fijne Kerst en jaarwisseling toe en natuurlijk een in alle opzichten geweldig 2011.

Steven

Steven van Eijck
voorzitter LHV

Meer columns van Steven van Eijck

Bron(nen): De Dokter

Share |

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd